2012年3月31日 星期六

綠茶紅豆芝士蛋糕

張貼者: Fiona loves Leanne 星期六, 3月 31, 2012

星期三個晚半夜肚痛醒左
係拿住痛......好痛..........但又痾唔出................
坐左一個鐘先痾到...然後繼續拿住痛....就係咁重複又重複.....
成晚無瞓.....第2朝都仲係痛+痾....所以星期4無返工....


瞓左一朝.......好返少少
雖然都仲好痛, 但起碼行到....

因為前一晚買左材料諗住friday整蛋糕
見今日得閒
就想即刻整~

終是, 就整左呢個綠茶紅豆芝士蛋糕~



唔難整
味道唔錯
只係時間要耐d
因為又要焗蛋糕, 雪餅底, 雪紅豆芝士....最後再整埋綠茶慕絲....
都搞左一個下晏


綠茶慕絲紅豆芝士蛋糕
Green Tea Mousse with Red Bean Cheese Cake
餅底:
材料:
餅碎… … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … 7 0 g
淡牛油… … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … 3 0 g
做法:
( 1 ) 先將牛油溶化, 再與餅碎混合, 倒進已放牛油紙的6 吋餅模內壓平
成餅底備用。
海綿蛋糕: ( 6 吋蛋糕模)
材料:
蛋… … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … 1 隻
糖… … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … 2 4 g
低筋粉… … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … 2 2 g
菜油… … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … 8 g

做法:
( 1 ) 蛋糕模鋪好牛油紙, 預熱焗爐180 度。
(2) 雞蛋和糖混合, 打至蛋漿呈濃稠狀態。
(3) 已過篩的麵粉加入蛋漿內, 輕輕拌勻, 最後加入菜油拌勻。
(4) 將麵糊倒入模內, 以180 度焗約15 分鐘。
(5) 取出待涼後切去表面的蛋糕皮不要。蛋糕片四周稍切細, 鋪在餅底
上。



紅豆芝士:
材料:
忌廉芝
士… … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … 6 0 g
砂糖… … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … 3 0 g
牛奶… … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … 1 5 g
紅豆蓉… … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … 1 0 0 g
淡忌廉… … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … 1 0 0 g
魚膠粉… … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … 3 g
冷水… … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … 2 0 g
做法:
( 1 ) 忌廉芝士及糖打起至呈白色。
(2) 用膠刮清理盤邊, 分兩次加入奶攪勻。
(3) 將淡忌廉打起。魚膠粉加水拌勻, 隔熱溶解。
(4) 將淡忌廉分次加入芝士漿拌勻, 再放入紅豆蓉拌勻。魚膠水放至微
暖後倒入芝士漿拌勻。
(5) 將少許紅豆芝士餡倒入餅底及蛋糕片之間以黏住蛋糕, 再將餘下紅
豆芝士餡倒於已鋪好蛋糕片的模內, 抹平, 冷藏約1 小時至凝固。


綠茶慕絲:
材料:
淡忌廉… … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … 1 0 0 g
糖… … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … 4 0 g
綠茶粉… … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … 6 g
冷水… … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … 4 0 g
魚膠粉… … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … 2 g
白酒… … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … 3 g


做法:
( 1 ) 魚膠粉加水拌勻, 加入綠茶粉拌勻, 隔熱溶解。
(2) 淡忌廉及砂糖打起, 加入白酒、微暖綠茶魚膠水拌勻。
(3) 將慕絲漿倒入芝士餅面, 抹平, 冷藏凝固。



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